torsdag 14 mars 2013

Violence against women as a method of warfare

På ett överfullt seminarium om våld mot kvinnor som metod i krigsföring fick vi först höra från Julia Duncan-Casell, minister of gender deparment, som pratade om hur kvinnor utsatts för våld i krig. Kvinnor har både deltagit som stridande i krig och utsatts för stora mängde sexuellt våld. Liberia har infört många lagar på senare tid. Och flera stödjande åtgärder för kvinnor som utsatts för mäns våld. Trots detta sa Julia Duncan-Casell att de har mycket att göra, och vi klarar det inte själva. 

Niemat ahmadi som grundat organisationen - the darfur women action group.
Visade en film som visade den stora utsträckningen av våld som kvinnor utsätts för. 
Våldtäkterna, som ibland är så allvarliga att de leder till döden, är en del av ett pågående folkmord i Sudan. 
Att rättvisa skipas, säger Niemat Ahmadi som också fick medhåll från advokaten Fatou B. Bensouda, är det viktigaste för dessa kvinnor. Precis som vi pratar om i på tjejjouren i Västerås, är samhällets ansvarstagande och att förövarna ställs till svars för våldet det viktigaste i kvinnornas läkningsprocess. 

Två kvinnor från Darfour hade flugits in för att vittna om situationen i området. De vädjade om att omvärlden inte ska ge upp när länderna gör det svårare att få information om vad som händer i konflikter. 

Zainab Hawa Bangura, från FNs sekretariat om sexuellt våld i konflikter, röt till under frågestunden. Hon sa att det finns ingen anledning att tycka synd om Afrika, en inställning som hon märker av överallt över världen. "Vilka är det som våldtar kvinnor i Afrika? Det är afrikanska män! Problemet är där. Vi måste stoppa våldtäkterna om länder som Sudan ska kunna utvecklas. Ni som skadar kvinnor ska vara säkra på att vi kommer hitta er och vi kommer stoppa våldet. För det finns inget alternativ."
Tyvärr, var hon efter sitt kraftfulla uttalande tvungen att lämna rummet för att gå till ett annat möte och jag hann därför inte få någon bild av henne. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar