måndag 11 mars 2013

266 kvinnojourer i Norden var representerade

Nätverket "Nordiska Kvinnor Mot Våld" fick tillfälle att presentera sig inne i FN-byggnaden. Detta tack vare Stigamot och Islands ständiga representation i FN, som stod värd för eventet. Den isländska ambassadören Greta Gunnarsdottir öppningstalade och därefter fick en panel bestående av ledarna för de olika nordiska ländernas riksorganisationer ordet.

Gudrun Jonsdottir (Stigamot, Island), Dorit Otzén (Reden, Danmark), Angela Beausang (Roks, Sverige), Tove Smaadahl (Krisesentersekretariatet, Norge) och Ritva Karinsalo (Förbundet för Mödra- och Skyddshem, Finland)

Gudrun Jonsdottir, taleskvinna från Stigamot, sa bland annat: "Det är så absurt att i Norden, som ska föreställa jämställdhetens paradis blir en tredjedel av kvinnorna utsatta för våld av manliga medlemmar av vårt samhälle!"

Tove Smaadahl, Norska Krisesentersekretariatet, berättade att man haft två miljoner boendenätter på sina jourer sedan 2000-talets början... "och vi har inte krig i Norge!"

Den gemensamma filmen som togs fram inför världskonferensen för kvinnojourer i Washington förra året visades också. Här beskriver Angela kvinnojourernas bakgrund och framväxandet av den feministiska rörelse som kom med det stora antal jourer som startade från 1978 och framåt. Presentationen av "Porrfritt" som koncept för hotellboende väckte förtjusning bland flera kvinnor i publiken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar