tisdag 12 mars 2013

Läkares ansvar för kvinnor som utsatts för mäns våld

Läkare har ett särskilt ansvar för kvinnor som utsatts för mäns våld. Det menar Australian Federation for Medical Women, som bjöd in till seminarium om hur de arbetar med detta.

Organisationen märkte nämligen att kvinnor som utsatts för sexuellt våld berättar ofta inte för sin läkare - och läkaren frågar oftast inte.

- Sexuellt våld är den största orsaken till ohälsa bland kvinnor mellan 15 och 44 år, större än någon de riskfaktorer som läkare förväntas kunna identifiera och hantera, sade Rae Goodwach.

Hon leder projektet Happy Healthy Women Not Just Survivors, som har två mål: att kvinnor som utsatts för mäns våld ska stärkas så att de kan prata om vad de utsatts för, och att läkare ska bli bättre på att identifiera kvinnor som utsatts för våld, och kunna hjälpa dem.

- Ett stort problem är att varken kvinnan själv eller hennes läkare kopplar symptomen till hennes historia av att ha utsatts för våld, förklarade Rae Goodwach.

På seminariet deltog också fyra läkarstudenter som tittat på olika delar av hälso- och sjukvårdens ansvar.

Yolande Fogarty pratade om vikten av att läkare utbildas om mäns våld mot kvinnor redan på grundnivå, en åsikt som Roks delar.

- De behöver utbildning inte bara i det medicinska utan om könsroller och om hur maktstrukturer och ojämställdhet samverkar, sade hon.

Victoria Harris pratade engagerat om hur läkare har en viktig roll i att bidra till att kvinnan får upprättelse. Eftersom vi vet att alla kvinnor inte får det i rättssalen måste hälso- och sjukvården göra sin del av det arbetet, menade hon.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar