onsdag 6 mars 2013

Roks event om vårdnadstvister

Här i New York har vi lite trubbel med internetuppkoppling, så ni får ha överseende med att rapporterna inte blir helt kronologiska.

För Roks sparkade nämligen igång tisdagsförmiddagen med det egna eventet When violence continues in court, om hur mammor och barn som utsatts för våld och övergrepp av pappan riskerar att hamna i ett slagfält även i rätten. Precis så uttrycker sig en av kvinnorna i de filmer som Roks tagit fram, som vi visade.



Angela inledde med att berätta om vårdnadsreformen, vilka problem den har lett till och hur lång tid Roks har jobbat med att uppmärksamma de problemen, som vi vet att inte Sverige är ensamma om. Hon berättade också om Malmöfallet ifjol, där en kvinna som hade kidnappats och hotats till livet av sin före detta sambo, och där polis och kriminalvård gjort riskbedömningar och sagt att han var en fara för hennes liv, kallades till förhandlingar i familjerätten direkt efter rättegången i tingsrätten. Mannen följde efter henne därifrån, hittade hennes och barnens skyddade boende och dödade henne på gatan framför barnen. Om familjerätten tagit hotbilden på allvar borde hon aldrig ha kallats till förhandling, utan kunnat närvara på videolänk.

Med på vårt seminarium var också Jennifer Hoult, juris doktor och certifierad advokat i trauma- och våldtäktsfall. Jennifer medverkade på Roks vårdnadskonferens 2011 och vi var jätteglada att hon hade möjlighet att vara med i New York, hennes hemstad.

 

Jennifer pratade om hur ovilliga vi är att inse att våld finns i vår närhet, att pappor som slår mammor och barn kan vara vilka som helst, och att familjerätten därför kan vara både ovillig och oförmögen att hantera sådana fall på ett bra sätt. Hon hänvisade till att amerikansk lag härstammar ur en urgammal konstitution som gett män äganderätt både över kvinnor, barn och andra män under slaveriet, och att mycket av det lever kvar i rättssalarna.

Till sist lyfte Jennifer vikten av att lyssna till barnen i de här fallen, och komma ihåg att alla barn är olika. Såväl i Sverige som i USA blir barnen ofta inte hörda ordentligt trots att de, enligt Jennifer, ofta kan ge en tydligare bild av vad som pågår än föräldrarna. Hon påpekade också att vi inte tvingar vuxna att ha kontakt med personer som gjort dem illa, medan rätten kan döma barn till att bo hos föräldrar som traumatiserat dem, och liknade det med tvångsäktenskap.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar