fredag 15 mars 2013

Kvinnofridslagstiftning i USA

FN:s generalsekreterare, Ban Ki-moon, har ju lanserat initiativet UNiTE To End Violence Against Women, och även hans fru, Ban Soon-Taek, är engagerad i frågan. Det visade hon när hon öppningstalade på ett seminarium om lagstiftning kring våld mot kvinnor och barn, som arrangerades av den amerikanska federationen för fred i Mellanöstern. Ban Soon-Taek talade om hur viktigt årets CSW är, att hon lärt sig mycket under dessa veckor och såg fram emot att lära sig ännu mer.


Idén med seminariet var att låta kvinnliga domare professorer i juridik tala om lagstiftning mot våld mot kvinnor. Tyvärr var 4 av de 5 panelisterna från USA, och den sista kvinnan från Turkiet hann inte prata så mycket eftersom de tidigare inte höll tiden. Så fokus för seminariet blev USA:s lagstiftning, medan det hade varit väldigt intressant att lyssna till den turkiska kvinnan och en libanesisk kvinna som skulle ha deltagit men som lämnat återbud.

De amerikanska domarna talade om hur de jobbar med att utfärda kontaktförbud och beivra överträdelser. Det senare borde vi bli bättre på i Sverige. Det finns dock ett fall från USA:s högsta domstol, från början av 2000-talet, som säger att polis inte är bundna enligt lag att ingripa mot överträdelser av kontaktförbud. I det fallet var det en man som hade kontaktförbud mot sin före detta fru och deras tre barn. Han bröt mot det, dök upp framför deras hus, och förde bort och dödade barnen. Polisen ingrep inte trots att kvinnan ringde dem flera gånger. Det är ett fall som verkligen oroar, sade Diane Rosenfeld, professor i juridik vid Harvard.

Cathy H Serette, domare i Maryland, höll med om detta och menade att det är viktigt både i USA och resten av världen att se våld mot kvinnor inte som enskilda fall av en mans våld mot en kvinna, utan som ett mönster av förtryck.
- Vi behöver se det här som ett brott mot mänskliga rättigheter, varje gång, sade hon.



I dagarna fick USA en ny kvinnofridslagstiftning, the Violence Against Women Act, som ersätter den förra från 1994. Nytt med den nya lagen är att den inkluderar hbtq-relationer när det gäller våld i nära relationer, att den inkluderar våld mot papperslösa kvinnor och mot kvinnor som tillhör USA:s ursprungsbefolkning.

Diane Rosenfeld talade också om vikten av systerskap, att det är det enda sättet att motverka mäns överordning och mäns våld mot kvinnor.
- Det finns en symbolik i allt patriarkalt våld, som gör att våldet håller patriarkatet på plats. Vi kvinnor måste försvara varandra, sade hon.

Ban Soon-Taek nickade instämmande när Diane Rosenfeld uppmanade oss alla att se varandra som systrar och stå upp för varandra.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar