lördag 9 mars 2013

"One of the most inspiring events in the world"


Norma Ramos (CATW) modererade panelen med Gudrun Jonsdottir (Stigamot, Island), Angela Beausang (Roks), Jonas Trolle (Polisen, Sverige), Agnete Ström (Kvinnefronten, Norge) och Dorit Otzén (Reden, Danmark)
...ja, så beskriver Norma Ramos införandet av sexköpslagen i Sverige. Norma Ramos är chef för Coalition Against Trafficking in Women (CATW) i USA, som tillsammans med Roks arrangerade ett seminarium om den svenska modellen, och varför sådan lagstiftning är viktig för att bekämpa prostitution.


I panelen deltog Jonas Trolle från Stockholms länskriminal, som har många års erfarenhet av att ha jobbat vid Stockholmspolisens enhet för människohandel, Dorit Otzen från Reden International i Danmark, med 42 års erfarenhet av att stötta kvinnor i prostitution, Agnete Ström från Kvinnofronten i Norge som bidragit till att lobba fram den norska sexköpslagstiftningen, och Gudrun Jonsdottìr, ordförande för Stigamot, den isländska riksorganisationen för kvinnojourer. Angela inledde panelen med att berätta om hur Roks jobbade för att få den svenska sexköpslagen på plats, från 1986 och fram till införande 1998.

Jonas Trolle berättade för en uppmärksam publik om hur framgångsrik lagen har varit och är i Sverige. När lagen trädde i kraft fanns 500 bordeller i Sverige, och 3000 personer beräknades vara i prostitution. Idag finns inga bordeller, och man räknar med att cirka 1200 personer befinner sig i prostitution (vilket kan jämföras med Danmark där 3500 personer är i prostitution med en befolkning på 5,5 miljoner, flikade Dorit sedan in).

Jonas poängterade att han inte skiljer på prostitution och trafficking, det är samma sak, ett uttalande som möttes av applåder från publiken. Han förklarade också att han aldrig träffat en kvinna som gått in i prostitution frivilligt, och att svensk forskning visar att 75-80 procent av personer i prostitution har varit utsatta för sexuella övergrepp i barndomen, och tillade:
- Enligt min erfarenhet skulle jag utan tvekan säga att det är 100 procent.

Dorit Otzen berättade om sitt arbete, och om hur Danmark ligger på sista plats i Norden i arbetet mot prostitution, och Agnete Ström berättade om hur Kvinnofronten i Norge nu jobbar för att få annonsering för sexulla tjänster förbjudet även på nätet.


Gudrun Jonsdottìr berättade om den fantastiskt inspirerande aktionen som ett gäng kvinnor på Island genomförde. På Island är köp av sexuella tjänster förbjudet, men till skillnad från i Sverige finns ingen polis som jobbar aktivt med det, och därför finns väldigt få fällande domar. Ett gäng kvinnor, som kallar sig Storasyster, bestämde sig för att hjälpa polisen på traven. De började sätta in annonser och fick kontakt med flera sexköpare som de stämde träffa med. Men i stället för att själva dyka upp skickade de andra män som också svarat på annonserna till samma plats så att de fick träffas.

Och när en polischef förklarade för kvinnorna att det var så svårt att hitta de här männen som köpte sex, att polisen inte kunde jobba med det, då gjorde de honom en tjänst - de stämde träff med sexköparna på hans adress! Männen kom alltså och ringde på hos polischefen!

Allt som allt kunde storasystrarna, efter att ha hållit en stor presskonferens där de, anonymt, berättade om sin aktion, lämna över 56 namn, 117 telefonnummer och 26 e-postadresser till den isländska polisen,

Roks och CATW:s event avslutades med en tyst minut för alla kvinnor som dött i prostitution.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar