måndag 4 mars 2013

Seminarium om sexuellt våld i södra Afrika


I dag börjar programmet på riktigt med över 300 parallel events, det vill säga sidoarrangemang till FN-förhandlingarna. Här kommer vår första rapport, från ett seminarium med rubriken Sexual violence against girls in Southern Africa.

Cornell University Law school har tillsammans med organisationen Women and law in southern Africa - Zambia har sammanställt en rapport om tjejers utsatthet för sexuellt våld i skolan och i det offentliga rummet.
Deras studie visar att utsattheten är utbredd. 8 av 10 tjejer har själva eller vet om någon som varit utsatt för sexuellt våld i skolan. Det är inte ovanligt att berättelserna rör sig om lärare som velat inleda sexuella relationer med flickor i åldern 7-12. Många blir även utsatta av killar i sin egen ålder. Sexuella kommentarer och utpressning är vanligt och många tjejer skäms så mycket att de inte vågar berätta ofta vet de inte vart de ska vända sig för att få stöd. Våldet är så utbrett att många tjejer finner sig i att det är som det är trots att våldet inte sällan rör sig om grova våldtäkter.

De har även uppmärksammat hur mobiler och internet förvärrat problemet då filmade våldtäkter sprids mellan elever och lärare.




Mycket görs för att förhindra våldet men det behövs stora insatser för att förändra situationen. Bland annat har de börjat arbeta med utbildning om sexuella trakasserier i skolan. Mycket av det arbete de beskriver liknar det arbete som många tjejjourer i Sverige gör i svenska skolor.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar