torsdag 14 mars 2013

Hur motverka barnäktenskap?


På onsdagen var jag, Beatrice, på ett seminarium på temat empowerment av tjejer som metod för att motverka våld mot kvinnor och barnäktenskap. Varje år gifts 14,2 miljoner tjejer under 18 år bort. Ett barnäktenskap sker var tredje sekund. Många av tjejerna är så unga som 11-13 år nr de gifts bort. 

Dr. Abdul Momen fungerade som moderat och inledde med en klassisk mening - "Utbilda en man och du utbildar en individ. Utbilda en kvinna och du utbildar en familj och en hel nation."
Och utbildning var den lösning som alla sju paneldeltagare förespråkade. 

På skärmen bakom paneldeltagarna spelas ett bildspel upp med berättelser från tjejer i Bangladesh som gifts bort. 
En kvinna - nu 24 år - hade gått igenom 11 graviditer. Hon fick sex missfall och födde fem dödfödda barn. 
En annan tjej var fortfarande så sjuk efter hennes första graviditet att hon inte kunde röra sig utanför hemmet. Hon var bara 13 när hon blev gravid och hennes unga kropp klarade inte den stora påfrestningen av en graviditet. 

Samtalet fortsatte med Dr Shirin Sharmin Chaudhury, jurist och minister för kvinnor och barn i Bangladesh regering sedan 2009.
Hon beskrev hur tjejer i Bangladesh är en ekonomisk börda för familjer och därför behöver man se till att föräldrar har och ser alternativen till barnäktenskap. Tidigt äktenskap ses som ett skydd av tjejerna men det är det knappast. Som berättelserna på skärmen bakom talarna berättar så lider dessa tjejer ofta av stora fysiska men från tidiga graviditeten och det är stor risk att de hamnar i ekonomisk utsatthet då de inte fortsätter sin utbildning efter att de gift sig.

Det finns nu lagar i Bangladesh mot giftermål innan 18 år. Böter eller fängelse kan dömas för den som gifter bort barn. Implementeringen av lagen har blivit bättre genom en större kontroll av födelseattest vid ansökan om giftermål. Men falska dokument används. 
Nästa talare var Tanushree Soni, från Plan International. Hon höll med övriga talare om att den bästa insatsen som kan göras för att stoppa barnäktenskap är att se till att tjejer får gå kvar i skolan. Skolan blir ett alternativ till äktenskapet och skolan kan även verka attitydförändrande genom utbildning och empowermentarbete. 

De tjejer som har mer utbildning gifter sig senare. Mer utbildning är numera gratis för tjejer men det behövs fortfarande mer pro-aktiva insatser för att hålla kvar tjejer i skolan. 


Under frågestunden fick ministern frågor om det inte finns lagar mot våldtäkt på barn i Bangladesh och om det inte vore lämpligt att förse dessa flickor och tjejer med preventivmedel för att förhindra att deras kroppar förstörs för all framtid. Ministern svarade inte på de frågorna. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar