fredag 8 mars 2013

Fullsatt på kvinnolobbyns event

Sveriges kvinnolobbys event var proppfullt av människor som ville veta mer om hur företag på olika sätt kan ta socialt ansvar för att stoppa prostitution och trafficking. Lobbyn driver just nu projektet Rätt riktning, om att svenska företag ska anta etiska riktlinjer mot sexköp utomlands för sina anställda, och Stephanie Thögersen som är projektledare inledde med att berätta om det.



Därefter följde ett spännande panelsamtal, där det var särskilt intressant att lyssna på Letty Asworth från flygbolaget Delta Air Lines som berättade om hur deras företag är det första och enda flygbolag som signerat ECPAT. De jobbar aktivt och strukturerat med att motverka trafficking och prostitution.

- När vi började prata om det här undrade våra anställda: är vi involverade i det här? Är våra plan involverade i trafficking? Och det glasklara svaret var ja, det är vi, det är alla flygbolag, rederier och andra transportföretag världen om, sade Letty Asworth, och berättade om olika indikatorer och varningsflaggor som de jobbar efter.

Delta Air Lines har också tydliga riktlinjer om att deras anställda inte får köpa sex när de är utsända i tjänsten - inte heller i länder där prostitution är legaliserat, och inte heller om de använder sitt privata kreditkort.

En amerikansk kvinna utbrast högt i salen: "Jag ska alltid flyga med Delta från och med nu!".


Mycket av diskussionen handlade också om vad vi som konsumenter kan göra, att vi måste bli bättre på att ställa krav på resebolag, hotell och företag. Tack lobbyn för en inspirerande diskussion!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar