- Dålig statistik är värre än ingen statistik alls, sade professor Henriette Jansen på ett seminarium som arrangerades av UN Women och FN:s enhet för statistikinsamling.
Hon berättade om ett land där man undersökt hur många kvinnor som utsatts för våld i nära relationer och kommit fram till att bara 3 procent av landets kvinnor utsatts.
- Men undersökningen genomfördes med kvinnornas män i samma rum, och av intervjuare som också var män, förklarade hon.
Henriette Jansen menar att det behövs ett paradigmskifte i hur stater och statistikbyråer ser på undersökningar av utsatthet för våld. Det är inte som vilken datainsamling som helst, och det måste den som intervjuar veta och ha kunskap om.
- Du går inte in i ett rum, mäter något och lämnar rummet precis som det var. Att svara på frågor om våld är en transformativ upplevelse för kvinnor-det händer saker under intervjun.
Hon fick medhåll av Keiko Osaki-Tomita från FN:s enhet för statistik, som tagit fram nya riktlinjer för hur FN:s medlemsstater bör samla in statistik om mäns våld mot kvinnor. Förutom att de tagit fram indikatorer på typer av våld, och på förövare, har de ägnat mycket tid åt att besvara etiska frågeställningar.
- Säkerheten för de kvinnor som deltar i undersökningen och för de kvinnor - för det måste vara kvinnor - som utför undersökningen är mycket viktig. Det är också viktigt att utforma undersökningen så att den i sig åsamkar så lite stress och oro som möjligt hos de kvinnor som deltar, och framför allt - att de som genomför intervjuerna är tränade och utbildade så att de alltid kan hänvisa kvinnor vidare till stödverksamheter när det behövs, sade Keiko Osaki-Tomita.
Statistikenhetens riktlinjer kommer att publiceras under året, och låt oss hoppas att de kommer att komma till användning i hela världen - även i Sverige.
onsdag 13 mars 2013
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar