tisdag 12 mars 2013

Vi fortsätter lobba!

Nu är vi inne på sista veckan och förhandlingarna mellan FN:s medlemsstater är inne i ett viktigt skede.

På vårt möte för alla NGOs (intresseorganisationer) nåddes vi av den glada nyheten att all vår gemensamma lobbying för att förändra formuleringarna om prostitution har lyckats! I det senaste utkastet till gemensamma slutsatser finns nu bara formuleringar om kvinnor och barn i prostitution, ingen "forced prostitution" och inga "sex workers". Nu håller vi tummarna, och fortsätter lobba, för att det håller hela vägen!

Första veckan på CSW handlade, för oss från det civila samhället, om att pressa och lobba mot FN:s medlemsstater och förse dem med språk, argument och fakta. Som en representant från UN Women uttryckte det på morgonens briefing:
- Det är tydligt att alla stater nu har språket, argumenten och kunskapen de behöver för att kunna förhandla. Allt som händer framöver är ett politiskt spel.

I dagens New York Times finns en stor artikel där man vädjar till Vatikanen, Iran och Ryssland att kliva fram och ta ansvar för att staterna ska kunna komma överens (http://www.nytimes.com/2013/03/12/opinion/concerns-at-un-conference-on-violence-against-women.html?hp&_r=0).

Så det finns en stor press och höga förväntningar på medlemsstaterna att faktiskt komma fram till gemensamma slutsatser - till stor del tack vare intresseorganisationernas arbete under CSW!

European Women's Lobby har lagt upp det senaste uttalandet från oss NGOs som representerar Europa och Nordamerika här: http://www.womenlobby.org/?lang=en

Det som är viktigt för Roks och resten av kvinnorörelsen de närmaste dagarna är att bevaka att de formuleringar vi jobbat om blir kvar, att det slutgiltiga dokumentet starkt tar ställning för kvinnors och flickors sexuella rättigheter, inte gör några undantag för traditionella och kulturella värderingar, och att det finns en tydlig länk mellan våld mot kvinnor och den strukturella ojämställdheten, bland annat.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar