torsdag 14 mars 2013

"Vi måste visa respekt för det våld som finns"

Det var svaret från Brian Heilman, från the International Council for Research on Women, på frågan från en man i publiken om det inte är så att kvinnor är lika våldsamma i nära relationer som män.

- En typ av våld är dominerande - det finns så många fler kvinnliga offer för manligt våld än vice versa.

Quentin Walcott från CONNECT i New York fyllde i:
- Och både våld i nära relationer, våld på arbetsplatser, på gatan, gängrelaterat våld - allt kan kopplas till normer för maskulinitet, och makt och kontroll.

Brian Heilman och Quentin Walcott var två av deltagarna i en mycket inspirerande och insiktsfull panel av män som diskuterade mäns våld mot kvinnor, i ett arrangemang på USA:s FN-ambassad.

Arrangemanget började som det brukar när det handlar om att "vi" ska involvera män i kampen mot våldet, med en kvinna som pratade om hur viktigt det är att män ser hur mycket de har att vinna på jämställdhet, och hur det är bra för hela samhället och för familjen om en kvinna kan känna sig trygg i sitt eget hem (och inte hur det är hennes mänskliga rättighet som individ att känna så).

Men panelen som tog över pratade bland annat om hur de som män lever i en värld där de har oförtjänade privilegier på bekostnad av kvinnors frihet, och att det är det som män behöver inse.

- Våld mot kvinnor är väldigt lönsamt, för alla män. Vi som män måste hålla varandra ansvariga varje dag, sade Quentin Walcott.

En kvinna i publiken ställde den intressanta frågan om hur de jobbar med jämställdhet i sina egna organisationer.

- För det är ju så, att män socialiseras till att ta plats och leda, och kvinnor till att förhålla sig till att män tar plats och leder. Hur motverkar ni det?

Alla männen på scen talade om hur det är ett ständigt pågående arbete, hur de som män måste "resocialisera" sig själva och hur det är deras ansvar att göra det jobbet. Och som Brian Heilman avslutade:
- Du kan inte jobba med det här om du inte tar disken och blöjbytet hemma. Allt hör ihop.



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar