onsdag 6 mars 2013

Möte med EU:s representanter

Under gårdagen hann vi också med att besöka EU:s representation vid FN, och få en uppdatering om förhandlingarna. EU förhandlar som en röst under CSW.

Först berättade svenska EU-parlamentarikern Mikael Gustavsson, ordförande för EU-parlamentets kommitté för kvinnors rättigheter, om kommitténs arbete och att de är med som observatörer under CSW.

Sedan informerade en representant från EU-kommissionen om EU:s principer inför förhandlingarna, bland annat att slutsatserna av CSW ska vara kopplade till alla konventioner om mänskliga rättigheter, alltså att frihet från våld är en mänsklig rättighet. Det är också viktigt för EU att CSW betonar länken mellan våld mot kvinnor och diskriminering mot kvinnor, alltså att allt kvinnoförtryck hänger ihop.

Här fick kommissionen lite mothugg när en representant från en kvinnoorganisation frågade om EU och FN verkligen är kompetenta nog att förhandla detta, med tanke på hur det ser ut i deras organisationer, med få kvinnor på högs positioner och diskriminering och trakasserier mot kvinnor inom organisationerna.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar