måndag 4 mars 2013

Tjuvstart med Consultation Day

 På plats kisar vi i solen!
Angela, Malin, Beatrice och Anna


Det här är den största internationella samlingen mot våld mot kvinnor - men kommer FN:s 57:e kvinnokommission att leda framåt? Kommer staterna att kunna enas om några gemensamma slutsatser och uttalanden eller kommer förhandlingarna att stranda, som de gjorde förra året?




Det var frågan som UN Womens ordförande, Michelle Bachelet, ställde i sitt tal när CSW i dag smygstartade genom att organisationen för intresseorganisationer eller NGO:s, NGO CSW Forum, höll sin Consultation Day för oss organisationer som deltar på CSW.

CSW med årets tema, att stoppa våldet mot kvinnor och flickor, är en unik chans, påpekade Michelle Bachelet. Världen har helt enkelt inte råd med de kostnader som våldet innebär. I år deltar över 6 000 representanter från det civila samhället och Michelle Bachelet uppmanade oss att göra allt för att driva på staterna mot gemensamma slutsatser.

Efter Bachelet talade en av  årets mottagare av NGO CSW Forums Woman Distinction Award, Bineta Diop. Hon är grundare av organisationen Femme Africa Solidarite, som hon startade eftersom hon ville ena kvinnorörelsen och komma framåt. Hon berättade bland annat om sin mamma, som varit hennes stora förebild och visat att kvinnor kan engagera sig politiskt. Malin fick en liten pratstund med henne efteråt.





I morgon är det dags för den officiella högtidliga invigningen, som Angela i egenskap av delegationsdeltagare kommer att gå på. Vi andra ser fram emot hennes rapport.

I morgon arrangeras också Roks första event på CSW, ett seminarium om våld mot äldre kvinnor där vi ska visa vår film Vi som överlevde. Full rapport kommer efteråt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar