fredag 15 mars 2013

Kvinnoseparatism på agendan på event om kvinnliga fångars utsatthet

Under rubriken "Custodial violence against women" anordnade FN-organet OHCHR - Office of the High Commissioner for Human Rights - ett side event om våld mot fängslade kvinnor. Moderator var Ivan Simonovic, generalsekreterare för OHCHR och tidigare justitieminister i Kroatien, och inbjuden var bland andra FN:s speciella rapportör för våld mot kvinnor Rashida Manjoo.

Forskare vid Cornell Law School var en av talarna som kunde berätta om studier som visar att 80-90 % av kvinnor i fängelser kommer från en bakgrund som utsatta för sexuella övergrepp. De är i hög grad både utsatta för sexuella övergrepp i barndomen, våldtäkter i vuxenlivet och oerhört ofta misshandlade av tidigare partner. I fängelset får de, som lök på laxen, inte sällan utstå förnedrande kroppsvisiteringar och kroppsbesiktningar från manliga vakter.

Just manliga anställda på kvinnofängelser blev föremål för diskussion då det öppnades upp för frågor, och en deltagare från Sydafrika menade att när man där gick över till regeln att endast ha kvinnliga vakter för kvinnliga fångar så menade de intagna att de fått det sämre och att de utsatts för mer våld än innan. Rashida Manjoo hävdade då bestämt att här måste maktfrågan beaktas; kvinnliga intagna får svårare att "förhandla" med kvinnliga vakter än med manliga. Eftersom männen kan få något i utbyte... Det är inte ovanligt att kvinnliga intagna fått förmåner såsom tvål och andra hygienartiklar av manliga vakter i utbyte mot sexuella tjänster.

En företrädare för organisationen the Canadian Association of Elizabeth Fry Societies (CAEFS) kunde bekräfta detta genom att hänvisa till en rapport som visade att det är betydligt bättre för kvinnor i fängelser att ha kvinnliga vakter. Kvinnliga intagna har ofta erfarenheter av att ha varit utsatta för våld av män och är vana att "förhandla" med män och att i övrigt förhålla sig till män. Det är vanligt att de därför själva uttalar att de föredrar män som vakter, men det gäller då att se bakom dessa preferenser. "En manlig vakt kan ena dagen be en kvinnlig intagen att utförligt berätta om en våldtäkt hon blivit utsatt för och visa deltagande för hennes historia, för att nästa dag be henne klä av sig för att han måste undersöka henne..."

Här kunde vi direkt dra paralleller till vår kvinnoseparatism på jourerna! Samma utsatthet och samma risk för att kvinnan/tjejen fortsätter att förhålla sig till män/pojkar i den fas då det är som allra viktigast att hon får stöd,  blir stärkt och kan bygga upp en ny självkänsla.
Angela och Rashida Manjoo, FN:s speciella rapportör för våld mot kvinnor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar