fredag 15 mars 2013

Sista dagen - kommer det att bli något?

Så är vi inne på CSW:s sista dag. Idag kl 18, lokal tid, stänger FN:s kvinnokommission för i år, och målet är att de gemensamma slutsatserna ska vara klubbade och färdiga kl 14. Just nu hänger allt i luften och vi kan bara hålla andan och vänta. Det kan också bli så att staterna väljer att ajournera förhandlingarna och fortsätta igen om några veckor.

Förhandlingarna pågick till efter kl 2 i morse, och upptogs igen kl 9. Men många som lyssnar på förhandlingarna tycker att de börjar likna fjolårets, då inga gemensamma slutsatser kunde beslutas. I går skedde något historiskt då UN Womens ordförande, Michelle Bachelet, klev in i förhandlingsrummet och påminde FN-staterna om deras ansvar:
- Kvinnor och barn runtom i världen ser till oss nu. Vi kan inte svika dem.

Hon stannade och lyssnade på förhandlingarna, som då fick ny fart för en stund och flera paragrafer kunde klubbas igenom. Men många är kvar, och bland dem de allra svåraste att nå konsensus kring.



Lopa Banerjee från UN Women som håller i våra morgonmöten vägrar sluta hoppas, och peppade oss med ett riktigt brandtal nu på morgonen:

- Det finns en sådan beslutsamhet i förhandlingsrummet. Vi kommer att ha ett dokument i slutet av den här dagen, och när vi får det kommer det att vara era förväntningar, er påverkan och ert hopp som fått dem att fortsätta ända till slutet där inne. Tack så väldigt, väldigt mycket, för allt jobb ni gör. När vi får de gemensamma slutsatserna kommer det att vara ett kvitto för er att resa hem och fortsätta ert viktiga jobb, sade hon till ett fullt rum av representanter från den globala kvinnorörelsen.



Flera av de närvarande organisationerna gick sedan upp och berättade hur de kommer att fortsätta arbeta med det som de fått med sig från CSW. Angela lovade att Roks kommer att lyfta CSW och de eventuella gemensamma slutsatserna med den nordiska kvinnojoursrörelsen och försöka få oss att jobba vidare tillsammans i Norden.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar