fredag 8 mars 2013

Papperslösa kvinnors rätt till skydd från våld

Angela har också deltagit på Waves seminarium om papperslösa kvinnors rätt till skydd från våld. Wave, Women Against Violence Europe, är en paraplyorganisation för kvinnoorganisationer som jobbar mot mäns våld mot kvinnor, och de har nu bestämt sig för att lyfta frågan om papperslösa kvinnors rättigheter, tillsammans med Picum, Platform for International Cooperation on Undocumented Migrants.

Angela berättade om en magisteruppsats som studenten Caroline Gindl Gyllström skrev i samarbete med Roks 2012, där hon undersökte hur kvinnojourernas stöd till papperslösa kvinnor ser ut. Uppsatsen visar att få kvinnojourer har erfarenhet av att ge stöd och skydd till papperslösa kvinnor, och att det råder en osäkerhet kring om de får eller inte får.

- De tror att det är olagligt, men det är det ju inte! Vi måste prata mycket mer om det här i Roks, och nu har vi börjat. Men det behövs också bättre finansiering för kvinnor i jourernas skyddade boenden som inte kommer via socialtjänsten, sade Angela.



Först ut av övriga panelister var Anna Golisciano, från den schweiziska organisationen Vivre sans violence (leva utan våld), som berättade om en lättillgänglig hemsida som de skapat och som når många papperslösa kvinnor som är utsatta för våld.

Därefter pratade Kadri Soova från Picum om deras arbete, och varför de tycker det är viktigt att kvinnoorganisationer engagerar sig i den här frågan. Slutligen pratade Rosa Logar från Wave om den kampanj som de planerar tillsammans med Picum.


Det var ett inspirerande seminarium som slutade med att vi alla lovade att undersöka hur regelverket ser ut hemma hos oss, och vad vi kan göra för att se till att de här kvinnornas rättigheter tillgodoses.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar