onsdag 4 juli 2012

Vårdnadstvisten - med barnet i fokus?

Roks andra seminarium handlade om vårdnadstvister där pappan har utsatt mamman och ofta också barnen för våld. Angela inledde seminariet med att slå fast att de vårdnadstvister vi talar om är just de fall där mannen har utövat våld mot kvinnan, och där han kanske är dömd för det, han kanske har kontaktförbud - men samtidigt förutsätts föräldrarna kunna samarbeta kring vårdnaden av barnen, och pappan förutsätts vara en god pappa trots att han utsatt familjen för våld och hot.

I oktober ifjol anordnade Roks en stor konferens på det här temat. Då visade vi tre filmer med intervjuer med tre kvinnor som alla varit utsatta för grovt våld, hot och trakasserier - och tvingats igenom uppslitande vårdnadstvister när de försökt skydda sina barn från mer våld. På seminariet i Almedalen visade vi två av de filmerna. Därefter intog Helena Berggren, den tredje kvinnan, podiet och berättade sin historia.

97 procent av alla vårdnadsärenden slutar med delad vårdnad, så att få ensam vårdnad är väldigt ovanligt. Det beror på att lagen strävar efter att föräldrar i så stor utsträckning som möjligt ska dela på vårdnaden.

- Men det innebär att väldigt många kvinnor tvingas till gemensam vårdnad med en man som har hotat och trakasserat dem och barnen, sade Helena Berggren.


Hon, och de andra kvinnorna som medverkade i filmerna, är kritiska mot att barnen inte blir lyssnade på i vårdnadstvisterna. Alla tre vittnar om att besluten fattas ovanför barnens huvud, att de inte får komma till tals och när de får det så trivialiseras deras upplevelser av socialtjänsten. Eftersom ingen för barnens talan blir mamman ofta den personen, med risken att hon straffas för det i familjerätten, sade Helena Berggren:
- De får intrycket att det handlar om två trätande personer och inte om att en, pappan, begått brott mot den andra och mot barnet.

Det värsta, menar Helena Berggren, är att socialtjänst och familjerätt inte ger någon återkoppling direkt till barnet:
- I stället blir mamman den person som får kommunicera och verkställa alla beslut som rör barnet. Kvinnor tvingas mer eller mindre begå våld och brott mot sina barn när de tvingar de till umgänge med pappan mot deras vilja - eftersom det är mamman som förlorar vårdnaden om hon inte tvingar barnen att träffa pappan.

Det blir ett mycket lyckat seminarium med flera intresserade deltagare som ställde bra frågor. En jurist i publiken uttryckte sig såhär i slutet av seminariet:
- Ingen jurist borde få ta i ett vårdnadsärende innan de har varit på ett seminarium med er!

1 kommentar:

  1. http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/stora-brister-i-skydd-for-hotade-kvinnor_7315589.svd
    Hon är den bästa åklagaren hon skriver att barn inte ska vara hos en som gjort att de farit illa. Barn läks inte då om de ska vara där.

    SvaraRadera