torsdag 5 juli 2012

"Värdmödraskap"

I eftermiddag har vi, som sagt, haft fullt upp. Samhällets stöd till barn som lever med skyddade personuppgifter och varför människohandel och trafficking ökar är två frågor vi har bevakat. Rapport kommer i morgon.

Malin och Anna lyssnade på HBT-Liberalernas seminarium "Samtal om värdmödraskap och familjebildningspolitik.Värdmödraskap är alltså ett annat ord för surrogatmödraskap, och Roks föredrar att använda det senare begreppet eftersom det tydligare beskriver vad det handlar om - att vara gravid och föda ett barn åt någon annan.

Barbro Westerholm

Det blev ett intressant seminarium där flera spännande frågor ställdes av publiken. Paneldeltagarna Sofia Metelius, politiskt sakkunnig hos integrationsminister Erik Ullenhag (med ansvar för mänskliga rättigheter) och Barbro Westerholm, riksdagsledamot för Folkpartiet, hade svårt att svara på frågor som "vad händer om kvinnan ångrar sig under graviditeten?" och "om man gör ett fostervattentest och ser att barnet kommer att få en intellektuell funktionsnedsättning - vem har rätt att bestämma om kvinnan ska genomgå en abort?" eller för den delen Malins fråga: "Om det är en mänsklig rättighet att få ta del av reproduktiva tjänster, kan man inte då argumentera för sexuella tjänster som en rättighet? Är ni för också det?"

Seminariets utgångspunkter handlade mycket om barnens rättigheter och mindre om surrogatmödrars rättigheter. Både Barbro Westerholm och Sofia Metelius välkomnade den förutsättningslösa utredning som riksdagen ska göra, och hoppas få svar på både tekniska (vems genetik ärver barnet, vilken rätt har barnet att få veta sitt genetiska ursprung?) och etiska frågor (vem får fatta beslut under graviditeten, hur undvika att kvinnors kroppar köps och utnyttjas, särskilt kvinnor i fattigare länder?).

HBT-Liberalernas ordförande Christoffer Jönsson sade efteråt att han tycker att Roks ifrågasättande är intressant och viktigt. Självklart passade vi på att bjuda in till det seminarium som vi arrangerar i morgon tillsammans med Sveriges Kvinnolobby, "Livmoder till salu?".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar