onsdag 4 juli 2012

Mäns våld mot äldre kvinnor - vem bryr sig?

I dag var det då dags för Roks egna seminarier. Vi började med seminariet om Roks fokusområde, mäns våld mot äldre kvinnor, och premiärvisade vår intervjudokumentär "Vi som överlevde", där vi får höra fyra starka berättelser om äldre kvinnor som utsatts för våld under en lång, lång tid av sina män.

Filmen blev väl mottagen och flera uttryckte intresse för att se den längre filmen som vi kommer att ta fram och premiärvisa under hösten.

Wiveca Holst, medlem i en av Roks kvinnojourer och med mångårig erfarenhet av att utbilda om mäns våld mot äldre kvinnor och kvinnor med funktionsnedsättning, höll en föreläsning och talade framför allt om vikten att uppmärksamma det här våldet, och se att det finns.


- Vi hör ofta om vanvård av äldre, och om överfall på öppen gata. Men sällan talar vi om att mäns våld mot kvinnor också finns bland äldre. Vi vet väldigt lite om hur äldre kvinnor har det, men vi vet hur kvinnor har det. Och om en kvinna blir slagen av sin man när hon är 64 så kommer hon också att bli det när hon är 65, sade Wiveca.

Hon berättade att sjukvården ofta är dålig på att se att äldre kvinnors skador kan vara en följd av våld, eftersom det är lätt att bortförklara skador med ålder.

- Det finns många vuxna barn som av olika skäl inte vill se vad som händer mellan mamma och pappa. Men om vuxna barn törs och orkar se kan de också bli det stöd som faktiskt får mamma att orka bryta upp, så där kan vi göra mycket, sade Wiveca.

För att bättre kunna arbeta mot mäns våld mot äldre kvinnor behövs bland annat detta:
- Bättre statistik. Åldersuppdelad kriminalstatistik, och bättre frågor om våld i SCB:s enkätundersökningar.
- Att vi börjar fokusera på kvinnors situation även i gruppen äldre. Om vi pratar om våld i nära relationer riskerar vi att tappa fokus på kön, att kvinnor utsätts för våld på grund av att de är kvinnor. Och om inte samhället talar om att våld mot kvinnor finns och är oacceptabelt, och visar på var kvinnor kan söka stöd, då kommer kvinnor inte att anmäla och söka hjälp.
-  Bättre stöd för personal på äldreboenden, kring hur de ska hantera situationer där en man utövar våld mot sin fru och de båda bor på samma boende. Brottsoffret bör alltid prioriteras i sådana situationer.

På seminariet delade vi också ut Roks broschyr om våld mot äldre kvinnor. Den kommer inom kort att finnas nedladdningsbar på Roks hemsida, så håll utkik där!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar