måndag 2 juli 2012

Lagen om kontaktförbud

Roks inledde Almedalsveckan med att Angela deltog i Stiftelsen Tryggare Sveriges frukostseminarium "Lagen om kontaktförbud - en uppföljande granskning". Peter Strandell, Tryggare Sveriges personsäkerhetsexpert, inledde med att berätta om den granskning de gjort efter att den nya lagen om kontaktförbud trädde i kraft. Han konstaterade bland annat att det skett en stor ökning i antalet ansökningar om kontaktförbud, men att bara var tredje ansökan beviljas. Och så bekräftade han det som konstaterats tidigare, att det är ett geografiskt lotteri i Sverige. Det är stor variation mellan olika polis- och åklagardistrikt när det gäller hur många kontaktförbud som beviljas.

- Vi är inte ute efter att fler eller färre kontaktförbud ska beviljas. Vi vill se att man jobbar strukturerat med frågan, och gör rätt bedömning i varje fall. Så länge magkänslan styr kommer vi att se de här stora geografiska skillnaderna, sade Peter Strandell.

Angela berättade sedan om kvinnojourernas erfarenhet av den tidigare och den nya lagen, och om Roks oro för att lagen blir en falsk trygghet om den inte implementeras och används som det är tänkt.
- Jag blir upprörd. Det här ska vara en förebyggande lag, och jag kan inte begripa varför den inte används så - för att förebygga brott. I stället ser vi att man tillåter den ena överträdelsen efter den andra, och skickar signalen till mannen att kontaktförbudet inte spelar någon roll, det händer inget om du bryter mot det, sade Angela.

Carina Ohlsson, (S), Andreas Norlén, (M), och Angela Beausang.


På seminariet medverkade också Andreas Norlén, riksdagsledamot för Moderaterna, och Carina Ohlsson, riksdagsledamot för Socialdemokraterna. Båda var överens om att problemen med lagen om kontaktförbud mycket är en ledningsfråga, och att det behövs en översyn av hur polis och åklagare i hela Sverige arbetar med frågan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar