fredag 6 juli 2012

Hur bekämpar vi hedersrelaterat våld?


Ombord på M/S Sigyn, som i vanliga fall transporterar kärnbränsleavfall, fylls möteslokalen till sista platsen. De som kommer sent får stå utanför och hoppas på att höra något. Det aktuella seminariet arrangeras av Rikspolisstyrelsen, och handlar om hur myndigheter och andra aktörer, t ex frivilligorganisationer, ska bekämpa det hedersrelaterade våldet.

Sara Muhling, samordnare för nationella projektet Det handlar om kärlek, och aktiv i Norrköpings tjejjour deltar i panelen. Hon lyfter fram Det handlar om kärlek som exempel på hur flera aktörer framgångsrikt når ut till ugndomar och talar om vilka verksamheter som finns till för de unga, samtidigt som det skapar ett starkt nätverk lokalt.




Efter att moderator Gabriella Ahlström inleder får rikspolischef Bengt Svensson ordet. Han pratar om samarbete och vikten av att det fungerar i praktiken. Carin Götblad som är alldeles ny på sin post som samordnare mot våld i nära relationer pratar om behovet av en expertgrupp när det gäller hedersrelaterat våld inom polisen. Det är en av de åtgärder som ska ske för att polisen ska bli bättre på att få utredningar att hålla hela vägen till rättssalen. Hedershuset Origo är en annan satsning, som likt barnahus ska erbjuda en enda ingång (rent fysiskt) för de som behöver stöd och hjälp. Götblad fortsätter med att berätta om planer på en ”hedershotline” bestående av expertgruppen, som ska serva och hjälpa landets alla polismyndigheter i landet. Dessutom ska expertgruppen ha i uppdrag att på plats bistå med sin kunskap. 

Andra som deltar är Juno Blom från Östergötlands länsstyrelse, socialtjänstchefen Jan Andersson (Norrköping), polisen Bo Lagerkvist och åklagare Annette Olsson. En stor del av seminariet handlar om polisens satsning på en expertgrupp inom polisen som ska jobba som kunskapsstöd och praktiskt bistå i utredningar av hedersrelaterade brott.

Seminariet avslutas med frågestund och frågorna och kommentarerna vill aldrig ta slut. Det verkar finnas ett enormt intresse för frågan om hur hedersrelaterat våld ska bekämpas.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar