fredag 6 juli 2012

Livmoder till salu?

Sista Roksarrangemanget var det seminarium som vi anordnade tillsammans med Sveriges Kvinnolobby på fredagen - Livmoder till salu? Ämnet var surrogatmödraskap, som ju Roks, Sveriges Kvinnolobby och flera andra kvinnoorganisationer tagit ställning mot, genom Ett feministiskt nej till surrogatmödraskap.

Angela inledde seminariet med att läsa upp Roks medlemsjourers uttalande från årsmötet, och med att förklara varför frågan om surrogatmödraskap är aktuellt för kvinnojoursrörelsen - det handlar om kvinnors rätt till sina egna kroppar.

 Kajsa Ekis Ekman


Därefter redogjorde journalisten Kajsa Ekis Ekman, Mia Fahlén, ordförande för Kvinnliga läkares förening, och UN Womens ordförande Margareta Winberg, för varför de tar aktiv ställning mot surrogatmödraskap. Det blev tydligt att frågan har både en etisk och en medicinsk dimension. Ska vi öppna upp för att socialt och ekonomiskt utsatta kvinnor i fattiga länder ska ha som arbete att vara gravid och föda barn åt västerländska par? Är det okej att betala någon för att gå igenom alla de risker som det innebär att vara gravid? Ska kvinnors kroppar vara till för att uppfylla andra människors behov?

Representanter från Vänsterpartiet, Kristdemokraterna, Socialdemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet fanns på plats. Vänsterpartiet och Kristdemokraterna har tidigare tagit ställning mot att tillåta surrogatmödraskap i Sverige, och ingen av de andra partiföreträdarna kunde under seminariet säga att deras parti kommer att ta ställning för. Henrik Ripa från Moderaterna uppgav att partiet var splittrat, men att Fredrik Reinfeldt är mycket tveksam. Teres Lindberg från Socialdemokraterna sade att hon har svårt att föreställa sig att hennes parti kommer att ta ställning för försäljning av kvinnokroppar. Helene Öberg från Miljöpartiet sade däremot att hennes uppfattning var att det inom hennes parti lutar åt en positiv inställning till möjlighet att bära någon annans barn. Klart är att det blir intressant, och viktigt, för kvinnorörelsen att följa utredningen som riksdagen beslutat om.

Eva Olofsson, V, Anders Andersson, KD, Teres Lindberg, S,
Henrik Ripa, M och Helene Öberg, MP.

Det var ett fullsatt seminarium med många intressanta talare och många intressanta frågor. Eftersom det var både fullsatt och varmt gjorde Roks solfjädrar dessutom succé, och det viftades friskt med Roksloggan under hela seminariet.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar