tisdag 3 juli 2012

Farmor på fyllan

Efter lunch deltog Angela ett seminarium arrangerat av KSAN, Kvinnoorganisationernas Samarbetsråd i Alkohol- och Narkotikafrågor.
Seminariet "Farmor på fyllan" handlade om äldre kvinnors bruk och missbruk av alkohol.

Maj-Inger Klingvall, ordförande för KSAN berättade att den alkoholrelaterade dödligheten, och alkoholanvändningen, ökar bland äldre kvinnor. Samtidigt dricker blivande pensionärer mer än dagens pensionärer.

- Men det finns ingen samlad bild av bruk och missbruk av alkohol hos kvinnor över 55 sade hon, och bjöd in till samtal mellan Angela, Carina Ohlsson, SKR, Gudrun Schyman, Fi, och Linda Engström, UNF.



- Om du har levt med misshandel och hot i många, många år, så är det lätt att ta till ett bedövningsmedel. Jourerna har mött de kvinnorna. Och många kvinnor har blivit misshandlade av missbrukande män. De har hällt ut mycket i blomkrukorna, men till sist kanske de börjar dricka själva i stället. Det är också en form av våld, sade Angela.

Gudrun Schyman tog vid och påpekade att det finns en historia bakom ett missbruk. Väldigt många kvinnor lever under stark press idag:
- Vi ska jobba som om vi inte har barn och familj, och sköta barn och familj som om vi inte hade heltidsjobb. Behovet av snabb alkohol blir väldigt stort, och det är inget som försvinner när du går i pension, sade hon.

Det blev ett intressant samtal om alkoholen som samhällsproblem, om bristen på bra vård och stöd för kvinnor i missbruk, om hur missbrukande män gärna ursäktas medan missbrukande kvinnor skuldbeläggs och fördöms. Och om vikten av att sluta dricka för sin egen skull, inte någon annans.

- Om du frågar om hon dricker, fråga då också varför hon dricker. Ofta behandlas kvinnors symptom, inte de bakomliggande orsakerna, sade Angela.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar