lördag 6 mars 2010

Med sikte på flickor och kvinnor i väpnade konflikter

När CATW (Coalition Against Trafficking in Women) idag fortsatte sin seminarieserie om sexuell exploatering handlade det på förmiddagen om kvinnor och flickor som mål i väpnade konflikter. Den för oss europeer välkända prostitutions-motståndaren Malka Marcovich från den franska organisationen MAPP är nu ledare för CATW:s Europasektion och modererade en panel med horribla vittnesmål om systematiska våldtäkter och sexslavhandel.
Jimmie Briggs, författare till boken "Innocent Lost: When Child Soldiers Go to War" berättade om situationen i Kongo där en halv miljon kvinnor och flickor i åldern 6 månader - 85 år är överlevare efter sexuella övergrepp, våldtäkter och trafficking. De omfattande skadorna efter gängvåldtäkter, penetration av gevär, stavar eller till och med avlossade skott i vagina efter våldtäkter har orsakat en epidemi av fistula på flickor och kvinnor. Det innebär ofta helt obotliga skador, barnlöshet, inkontinens och ständig stank som gör offren utfrusna från allt socialt liv. Jimmie Briggs har engagerat sig starkt i detta och kommer senare i år ut med boken "The Wars Women Fight", skriven som en serie brev tillägnade sin dotter.

Ytterligare fasansfulla bidrag till ämnet gav den välkända irakiska feministaktivisten Yanar Mohammed, grundare av Organization of Women's Freedom in Iraq. Hon berättade om hur hon öppnade en kvinnojour 2004 efter att tio kvinnor varje vecka kidnappades och utsattes för hedersmord, misshandel och prostitution. Det var många unga kvinnor som sökte hjälp, till och med tonåringar, och en av tio hade sålts på bordeller. Prostitution är det största förtrycket mot kvinnor i Irak, menar Yanar Mohammed, och antalet kvinnor i prostitution är alarmerande många. Hälften av kvinnor och flickor i landets fängelser är där på grund av prostitution, och hallickar säljer 11-12-åriga flickor direkt från fängelserna till äldre män i de rikare länderna runt omkring. Efter dessa fruktansvärda beskrivningar var det med stor möda jag reste mig ur bänken för att hämta luft utanför lokalen, innan nästa seminarie av CATW startade efter bara en halvtimme. Mer om det lite senare.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar