onsdag 10 mars 2010

"Femicide" ämnet för WAVE:s side-event

"Femicide", alltså mord på kvinnor för att de är just kvinnor, var temat när WAVE hade sitt side-event igår kväll. Rosa Logar och Miriam Freudenberg höll i arrangemanget. Både parlamentsföreträdare och kvinnojoursrepresentanter från Mexico vittnade om hur våld mot kvinnor ses som något naturligt, och snarare ett kvinnoproblem än samhällsproblem trots enorma dödstal i hela Latinamerika. De kvinnojourer som finns kan bara ta emot kvinnor som lever under ett extremt hot och säkerhetsrisk.

Från Spanien talade jämställdhetsministern Cecilia Payno de Orive om hur man i Spanien använder sig av elektroniska fotbojor och GPS i ett mycket radikalt preventivt syfte, där offret får indikation och möjlighet att larma om förövaren närmar sig.

Från Scottish Women's Aid talade Lily Greenan om hur de drivit jourer sedan 1973 i Skottland. Erfarenheten är att de kvinnor som blir mördade inte är de som blivit mest misshandlade tidigare, utan snarare de som varit mest kontrollerade och ofta redan har lämnat mannen. Visst känner vi igen det?


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar