lördag 13 mars 2010

Hillary Clinton: "This is the End of the Beginning!"

USA:s utrikesminister Hillary Clinton är en erkänd feminist, som engagerat sig i våra frågor i flera decennier. Hennes tal på Kvinnokommissionens sista dag sträckte sig över de flesta av områden som diskuteras som diskriminering och våld mot kvinnor. I salen fanns även Madeleine Albright, liksom Hillarys dotter Chelsea. "Mänskliga rättigheter är kvinnors rättigheter och kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter!", deklarerade Hillary. Om 15-årsjubileet av Pekingplattformen sa hon: "This is the end of the beginning, now it's time to write the next chapter!" Hon uppmärksammade särskilt kvinnorna i Afganistan, och att kvinnor måste vara involverade i fredsskapande processer. Resolutionen om mödradödlighet ligger henne varmt om hjärtat och hon vill att tillgången till familjeplanering ökas. Hillary menade också att USA:s ratificering av CEDAW nu kommer att vara ett prioriterat område i Obama-regeringen. En nyfunnen kunskap avslöjade hon; att den mesta av födan odlas av kvinnor, men att i flera länder får kvinnor inte ens äga den jord de brukar.

Hillary ville även tala klarspråk om alla flickor som berövas livet, "it's not genocide, it's gendercide!", sa hon, och menar att istället för folkmord ska vi tala om könsselektivt massmord när vi ser att världen har ett par hundra tusen färre flickor än det borde vara enligt statistiken från vissa länder.
Många ville komma fram och tala med "the Secretary of State" efteråt, och vakterna fick ett styvt jobb att lotsa ut henne och dottern Chelsea ur lokalen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar