tisdag 6 juli 2010

Sveriges kvinnolobbys seminarium om fruimport och tvåårs-regeln

RIFFI´s (Riksförbundet för internationella föreningar för invandrarkvinnor) ordförande Meri-Helena Forsberg inledde med att ge en historisk tillbakablick hur de redan på 70-talet började jobba med frågan om 2-årsregeln.



Vice ordförande i Roks Malin Olsson föreläser om Roks rapport om Fruimport som släpptes förra året. Malin beskriver situationen för de kvinnor som är utsatta för fruimport.


Roks kvinnojourer erfarenheter visar på att det är kvinnor från främst Sydostasien som är utsatta för våld av svenska män. Om kvinnorna bryter relationen innan två år har gått är deras öde många gånger att återvända till hemlandet som kan innebära fortsatt våld och utfrysning. Det är inte ovanligt att de män som utsätter kvinnorna för våld hämtar nya kvinnor, det finns exempel på där en man är inne på den 9:onde frun. Roks ställer sig kritisk till två-årsregeln och ser att det är en stor brist att kvinnans tillgång till information om lagar och möjligheter till skydd och stöd ges från mannen som utsätter henne. Roks arbetar just nu med en uppföljande rapport med ny statistik om hur många kvinnor som är utsatta för fruimport och sökt stöd hos någon av Roks jourer. Den nya rapporten kommer även att innehålla intervjuer med utsatta kvinnor och deras situation
.
En panel, där bland annat Bernadita Nunez, Terrafem, medlem i Roks, ingick, diskuterade tvåårs-regeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar