onsdag 7 juli 2010

Machofabriken - ett upplevelsebaserat arbetsmaterial för att förebygga mäns våld mot kvinnor



Projektledaren för Machofabriken (projektet ägs av Roks, Män för jämställd och SKR, Amnesty är samarbetspartner) Lisa Malmberg ledde en värderingsövning. En låda fick representera normerna för manlighet. Vad innebär det att vara i lådan?



Machofabriken är ett verktyg för att jobba med mansrollen och våld, främst för ungdomar i skolan. Ett antal filmer belyser problematiken och utgör ett underlag för diskussioner. Det behövs forum för att prata om våld.'

Lisa såg till att göra seminariet levande genom att aktivera publiken med övningar efter filmerna, diskussionerna blev livliga!

1 kommentar:

  1. Hej

    Läste i DN om Machofabriken och om hur Thorildsplans gymnasium försöker få pojkarna att fundera över normer kring manligt och kvinnligt. Det är väldigt bra, tycker jag. Men då nomer kring könsroller upprätthålls av bägge könen tror jag det vore väldigt bra, ifall detta inte redan görs, om även flickorna inkluderades i diskussionen, ibland i grupper med enbart tjejer och andra ggr med killarna. Även flickor och kvinnor upprätthåller stereotypa normer kring manligt och kvinnligt.

    mvh/Niclas Kuoppa, statsvetarstudent

    En artikeln jag skrev om genuspedagogik som jag ser som en utveckling av både demokratin och elevernas kreativitet. Jämställdhetsprojekt med diskussion om normer kan ha liknande effekter.
    http://www.newsmill.se/node/1262%23comment-210934

    SvaraRadera