onsdag 3 juli 2013

Hur Södersjukhuset jobbar med kvinnor som utsätts för våld

Varje år dör 2-5 kvinnor under graviditet och förlossning i Sverige, ett land där hälso- och sjukvården jobbat framgångsrikt med att minska mödradödligheten. Samtidigt dödas 17 kvinnor i nära relationer årligen, och att vara utsatt för våld är vanligare än att få missfall. Kan hälso- och sjukvården minska antalet dödade kvinnor? Är det deras uppdrag?

På Kvinnokliniken i Stockholm bestämde de sig för att det absolut var deras uppdrag, och det går också i linje med Stockholms landstings uppdrag till alla enheter att ta fram en handlingsplan för att möta kvinnor som utsatts för mäns våld.

- Svenska undersökningar visar att var femte kvinna utsatts för våld i en relation, och att samma siffra gäller gravida kvinnor. Det betyder att varje mödravårdsbarnmorska träffar 15 kvinnor varje år som är utsatta för våld, sade Lotti Helström, överläkare på Kvinnokliniken på deras seminarium i Almedalen.

På Södersjukhuset började de med att utbilda alla anställda, vilket ledde till att de också fick ha personliga samtal med alla anställda - andelen kvinnor som utsattes för våld var ju densamma i personalbristen.

- Det viktiga är att vi inte bara ställer frågan, utan har verktyg för hur vi agerar sen, sade Lotti Helström.



Handlingsprogrammet heter FRID, vilket står för:
Fråga - varje person hittar sitt sätt att fråga på, som känns bekvämt.

Resurser - sjukhusets, i form av kuratorstöd till exempel, och kvinnans - inget görs utan hennes medgivande.

Inventera - bedöm läget, är det akut? Flyktplan, säkerhet, barn?

Dokumentera - både att frågan ställts, kvinnans berättelse och de fysiska skadorna.

På seminariet gavs flera exempel på hur personalen ställt frågan och agerat för att stötta och skydda kvinnor, och Lotti Helström berättade att de allra flesta upplever det som positivt att se konsekvent frågar om våld. Bara 3 procent uppgav att de kände sig kränkta av frågan, vilket är en mycket låg siffra inom vården.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar