tisdag 2 juli 2013

Får inte jag dig ska ingen annan ha dig - om dödligt våld mot kvinnor

Det andra seminariet för dagen arrangerade vi tillsammans med Stiftelsen Tryggare Sverige för att diskutera mäns dödliga våld mot kvinnor. Salen var fullsatt och över 150 personer bänkade för att lyssna.

Peter Strandell, personsäkerhetsexpert hos Tryggare Sverige, började med att redogöra för den granskning av dödligt våld mot kvinnor som han genomfört.
- Trots att vi har verktyg, kunskap och resurser dödas fortfarande kvinnor varje år - och det är fortfarande stora regionala skillnader mellan polismyndigheter, åklagakammare och socialtjänster, sade han.

Peter Strandells granskning visar på många myndighetskontakter men få polisanmälningar, och allra vanligast var att kvinnan haft kontakt med socialtjänsten under den tiden som hon utsatts för våld. I hälften av fallen kom han fram till att samhället kunnat göra mer för att förebygga mordet.


Peter Strandell, Tryggare Sverige, Anna Wallén, S, Angela Beausang, Ewa Thalén Finné, M, Ulrika Rogland, kammaråklagare, Bengt Svenson, rikspolischef och Katarina Wennstam, moderator.


Ulrika Rogland, kammaråklagare i Malmö, berättade om två olika fall - ett där mannen dömdes för olaga förföljelse, och ett där han kunde fortsätta förfölja och kartlägga kvinnan för att till sist döda henne.
- Det är viktigt att sätta kvinnornas och barnens säkerhet först, och göra en hot- och riskbedömning i ett tidigt skede. En kvinna ska aldrig behöva sitta i samma vårdnadssammanträde som den man hon är mest rädd för. Det tvingades kvinnan i Malmö att göra, dagen innan hon blev dödad, sade hon.

Rikspolischef Bengt Svenson deltog också, och framhöll hur viktigt det är att det inom polisen finns både en bred kunskap i basen, att alla ska kunna möta och hantera de här brotten - och en spetskompetens med riktigt duktiga personer som kan göra bra hot- och riskbedömningar och skydda kvinnorna.
- Med rätt kunskap borde vi kunna förebygga ännu fler mord, sade han.

Ulrika Rogland framhöll också vikten av rätt kunskap:
- När jag kommer in i rättssalen ska det inte vara jag som är bäst på de här frågorna, domaren ska vara den i rummet som bäst kan hur våld i nära relationer fungerar. Så är det inte idag, sade hon.

Alla i rummet tog upp vikten av samverkan och utbildning, samtidigt som Roks ordförande Angela Beausang också påpekade att kunskapen verkligen borde finnas nu - massor har ju satsats på utbildning.
- Det viktiga nu är att implementera lagstiftningen och att alla jobbar utifrån den kunskap som finns - det farligaste för de här kvinnorna är att vi stiftar lagar som blir en falsk trygghet.




Både Ulrika Rogland och Bengt Svenson lyfte fram vikten av att inte ha en övertro på kontaktförbud för att förebygga mord.
- I dag lägger vi inom åklagarväsendet stora resurser på att utfärda kontaktförbud, i stället för att göra gedigna förundersökningar och frihetsberöva mannen. Att kunna frihetsberöva är oerhört viktigt, det ger distans och ger mannen möjlighet att släppa fixeringen vid kvinnan. Kontaktförbud är inte tillräckligt, och överträdelser får inga konsekvenser.

Bengt Svenson höll med, och påpekade att det är viktigt att inte sätta för stort hopp till den nya fotbojan som ska övervaka män med kontaktförbud.
- Det är väldigt ovanligt att särskilt utvidgade kontaktförbud utfärdas, sade han.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar