torsdag 3 mars 2011

Girls Clubs är Afrikas motsvarighet till tjejjourerna

Hur stärker man flickor och unga kvinnor i Afrika? I Mozambique, Ghana och Kenya finns Girls Clubs, där flickor får ett eget utrymme för att prata om sina erfarenheter. Framför allt inom skolan förekommer ofattbart mycket våld mot flickor, men även pojkar. I Ghana och Kenya har över 80 % av eleverna utsatts för våld i sina lärmiljöer. Eftersom lärarna i så stor omfattning begår sexuella övergrepp försöker man inom ramen för projektet "Stop Violence Against Girls in School" arbeta direkt mot lärarfacken. Sharon Elliott på ActionAid International är ledare för detta projekt. Hon berättade även hur man försöker påverka medias rapportering av våld och övergrepp, där språket som används ofta har varit negativt och utlämnande mot de utsatta flickorna. En del av projektet riktar sig också mot skolorna, i form av hjälp med att ta fram "flickvänliga" skolplaner.
Dr Jenni Karlsson, Sydafrika, berättade vidare om situationen för tonårsmödrar. Från skolans sida ser man helst att flickor inte återvänder efter att de fött ett barn, för det innebär en skam för skolan. Skolorna tänker mer på sitt rykte än på flickornas framtid.

Från Uganda fick vi höra om den bedrövliga statistik som finns över flickors skolgång, där endast en tredjedel av alla flickor går ut grundskolan, jämfört med hälften av pojkarna. Sexuella tjänster i utbyte mot olika studieförmåner, även för examen på universitetsnivå, är ett oerhört problem. Ställer flickorna inte upp har de ingen chans.

Störst hopp inför framtiden ingav unga Grace Nanyonga, som i sitt hemland Uganda kallas för "the fish girl". Hon berättade hur hon som föräldralös med bara sex års skolgång tagit saken i egna händer. I sann entreprenöranda började hon röka och krydda fisk så att den skulle vara god och klar att äta utan vidare tillredning. Det blev en sådan succé att hon både kunde anställa och utveckla verksamheten, och hon är nu en känd ung företagare i Uganda. Grace hade fått stöd genom ett mentorskap och är nu själv en mentor för andra flickor. Hennes budskap var: "Om du ser stark ut så blir du inte lika sårbar."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar