tisdag 22 februari 2011

Ministern och prinsessan på Sveriges seminarium

Eftermiddagen ägnade vi åt att gå på svenska regeringens seminarium "Beyond MDG 2 - what's next?" MDG 2 betyder Millenniemål # 2, dvs att år 2015 ska alla flickor och pojkar gå grundskoleutbildning. Det räcker inte med tillgång till utbildning, utan det krävs kvalitet för att uppnå jämställd utveckling. Jämställdhetsminister Nyamko Sabuni höll i ett inledningsanförande och Åsa Regnér, RFSU:s generalsekreterare, var moderator. Seminariet skänktes kunglig glans av prinsessan Madeleine, som genom mamma Silvia engagerat sig i World Childhood Foundation och nu bor i New York.
Vi fick höra av Svenska Afghanistankommitténs Johanna Fogelström att fem miljoner flickor i Afghanistan saknar utbildningsmöjligheter. Det beror på flera saker. Det är långa och farliga vägar till skolan, som anses för osäkra för flickor. Det finns alldeles för få kvinnliga lärare, vilket gör att flickor över nio år måste sluta skolan då manliga lärare är tabu.

Vernor Munôz, FN:s speciella rapportör 2004-2010 för rätten till utbildning, menade att utbildning måste inkludera jämställdhet. "Så länge man inte inkluderar maskulinitet i de officiella dokumenten så är det inte många länder som inser att det är något att arbeta med."

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar