onsdag 29 februari 2012

"Fruimport" stod på dagordningen - internationellt nätverk finns

Våld mot kvinnor med "otrygg invandringsstatus", eller "fruimport" som Roks skulle kalla det, var temat för ett seminarium. Kvinnor som förhindras lämna sin plågoande till man för att hon då hotas med utvisning ur landet finns inte bara i Sverige. Kvinnojourer från både USA och England vittnar om vilken utsatt situation kvinnor från andra länder har om de vill lämna ett slavliknande förhållande, där kvinnan utnyttjas för hushållsarbete både för mannen och hans släktningar och dessutom utnyttjas sexuellt. Lagstiftningen skiljer sig lite mellan länderna, men generellt finns en tvåårsregel som gör det mycket svårt att lämna mannen utan att också få lämna landet. Ett internationellt nätverk finns för att stoppa våldet mot invandrade kvinnor och Sherizaan Minwalla, USA, Priya Chopra och dr Sundari Anitha, England, som höll i seminariet berättade att målet är att bygga vidare på nätverk mellan länder.

2 kommentarer:

  1. Mycket intressant. Jag ser fram mot att ni med samma emfas tar upp de fall där kvinnan kommit hit med den dolda agendan att låta en svensk man försörja henne samtidigt som hon arbetar, studerar eller så småningom uppbär A-kassa, pengar som oavkortat går till ett konto i hemlandet. Där kommer hon inom ett par år att bygga sig ett hus och sedan flytta tillbaka till hemlandet. Har hon sedan varit gift här utan äktenskapsförord lämnar hon efter sig en man vars halva förmögenhet försvunnit med kvinnan!

    SvaraRadera
  2. Hej Peter och tack för din kommentar. Det är alltid olyckligt när någon blir lurad och när förhållanden som ska bygga på kärlek visar sig handla om något annat.

    Vi är en riksorganisation för kvinnojourer och tjejjourer och arbetar med att stötta dem och de kvinnor de kommer i kontakt med. Av dessa kvinnor är det ungefär 500 om året som kommit hit på anknytning med en svensk man och sedan blivit utsatta för våld och hot. Regeringen utreder just nu den här frågan och kommer förhoppningsvis att komma med förslag på hur man kan komma åt detta.

    SvaraRadera