lördag 13 mars 2010

Hillary Clinton: "This is the End of the Beginning!"

USA:s utrikesminister Hillary Clinton är en erkänd feminist, som engagerat sig i våra frågor i flera decennier. Hennes tal på Kvinnokommissionens sista dag sträckte sig över de flesta av områden som diskuteras som diskriminering och våld mot kvinnor. I salen fanns även Madeleine Albright, liksom Hillarys dotter Chelsea. "Mänskliga rättigheter är kvinnors rättigheter och kvinnors rättigheter är mänskliga rättigheter!", deklarerade Hillary. Om 15-årsjubileet av Pekingplattformen sa hon: "This is the end of the beginning, now it's time to write the next chapter!" Hon uppmärksammade särskilt kvinnorna i Afganistan, och att kvinnor måste vara involverade i fredsskapande processer. Resolutionen om mödradödlighet ligger henne varmt om hjärtat och hon vill att tillgången till familjeplanering ökas. Hillary menade också att USA:s ratificering av CEDAW nu kommer att vara ett prioriterat område i Obama-regeringen. En nyfunnen kunskap avslöjade hon; att den mesta av födan odlas av kvinnor, men att i flera länder får kvinnor inte ens äga den jord de brukar.

Hillary ville även tala klarspråk om alla flickor som berövas livet, "it's not genocide, it's gendercide!", sa hon, och menar att istället för folkmord ska vi tala om könsselektivt massmord när vi ser att världen har ett par hundra tusen färre flickor än det borde vara enligt statistiken från vissa länder.
Många ville komma fram och tala med "the Secretary of State" efteråt, och vakterna fick ett styvt jobb att lotsa ut henne och dottern Chelsea ur lokalen.

fredag 12 mars 2010

Höga förväntningar på Margot Wallström

Ban Ki-moon öppnade idag panelen om UNite to End Violence against Women, en kampanj han själv startat. Han framhöll resolution 1325 om kvinnor, fred och säkerhet som syftar till att öka kvinnors deltagande i arbetet med att förebygga, hantera och lösa konflikter. Då passade det också bra att introducera nyutnämnda Margot Wallström, som satt bredvid honom, som FN:s särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter. Hennes uppdrag blir att genomföra resolution 1820 om sexuellt våld mot civila i konflikter. Ban Ki-moon var förvissad om att Wallström kommer att göra ett både kraftfullt och konstruktivt jobb under de två år hon har på sig. Wallström berättade själv att hon kommer att "knacka på dörren" hos de nationer som hon finner relevanta. Hon börjar med Kongo i april.

"Sluta döda och stena kvinnor" - våld är inte vår kultur!

Kulturellt motiverat våld mot kvinnor finns i flera länder, där dåd som stening, hedersmord, spöstraff, syraattacker och könsstympning utförs i religionens namn. Länder som Iran, Afganistan, Gambia, Senegal, Indonesien, Sudan, Nigeria, Pakistan och Sri Lanka är alla exempel på sådana länder. Exemplen på hur ägande- och arvsrätten i flera länder innebär att kvinnor alltid diskrimineras är många. "Brudpris" innebär att kvinnan är köpt in i äktenskapet, och därmed förhindrad att lämna. Oskuldstester utförs på universitet i Nigeria som kvinnliga studenter måste utföra innan de kan få sina examensbevis. Stränga klädkoder för kvinnor, våldtäkter inom äktenskapet, ja listan kan göras hur lång som helst. Det arrangören "Global Campaign to Stop Killing and Stoning Women" ville visa med två videodokumentärer var att straffen även utförs helt godtyckligt, utan stöd i de så kallade lagarna, av ledare i byarna med en egen åsikt om vad som ska vara ett brott och rendera straff. Kampanjen vill stoppa allt våld mot kvinnor som utförs i kulturens, traditionens eller religionens namn.

torsdag 11 mars 2010

Vatikanens arrangemang lockade flest män, av någon anledning...

Var tvungen att slinka in på Vatikanens arrangemang också. Inte för att jag trodde att de skulle lansera några radikala grepp för kvinnors mänskliga rättigheter, eller så. Undrens tid är nog förbi där, vågar jag påstå. Upprätta broderskap vill man, i ljuset av Påvens encyklika "Caritas in Veritate" (typ välgörenhet i sanning). Första och enda gången jag sett flest män på ett av arrangemangen här. Undrar vad det beror på...

Sexoraklet Dr Ruth talade om vikten av sexualundervisning


Under ett evenemang arrangerat av Panama talade Dr Ruth (Ruth Westheimer) under rubriken "Vikten av sexlitteratur för kvinnor och män". Så mycket litteratur tyckte jag inte hon diskuterade, men däremot viktiga frågor som hur sexualundervisning bidrar till färre oönskade graviditeter, och att kvinnor aldrig ska ställa upp på något under press. Fenomenet "female condoms", som behandlats under ett par av seminarierna här, är dr Ruth lite oroad över och menar att mer forskning behövs. En utveckling som hon noterat över de flera decennier hon varit aktiv i ämnet sex är att medan man förr ställde frågor om oralsex så är det numera analsex hon får många frågor om. Överlag var det dock en skämtsam ton i framträdandet och dr Ruth framkallade många skratt, och en och annan röd kind bland de församlade delegaterna!

Manifestation för Tibets frigörelse utanför FN

På väg mot ett av alla evenemang i FN-byggnaden väckte en manifestation för Tibet min uppmärksamhet. Tibet kämpar för frigörelse och frihet från Kinas förtryck.

Vice ordföranden för CSW-byån fick svara på kritiska frågor från NGO-kvinnor

"Morning Briefings" anordnas varje dag av NGO-kommittén för att vi ska få information om det senaste från CSW-byån, från regionala caucus och för att vi ska få tillfälle att ställa frågor. Kort sagt så att vi hänger med i processen lite lättare. Idag hade man tagit dit vice ordföranden från CSW-byrån, Roberto Storaci (Italien), som fick svara på kritiska frågor om de extremt långa väntetiderna - upp till nio timmar - för att registrera sig och svårigheterna med logistiken och det mycket begränsade tillträdet till många av side-eventen. Vi fick också veta vilka de olika resolutionerna är som har inlämnats, där deadline var igår. På frågan vilka insatser han själv gjort för kvinnor ville Mr Storaci framhålla att han aldrig sysslat med jämställdhet tidigare, utan han är en Mellanöstern-expert. "Oh, and no gender issues there?!" utbrast en av deltagarna, med glimten i ögat. Men Ban Ki-moon har tagit initiativ till ett "Men's Leader Network" berättade han. På fredagens Morning Briefings, det sista, kommer ordföranden för CSW-byrån att närvara.

En del klär upp sig mer än andra...

Kolla vilken outfit!

onsdag 10 mars 2010

"Femicide" ämnet för WAVE:s side-event

"Femicide", alltså mord på kvinnor för att de är just kvinnor, var temat när WAVE hade sitt side-event igår kväll. Rosa Logar och Miriam Freudenberg höll i arrangemanget. Både parlamentsföreträdare och kvinnojoursrepresentanter från Mexico vittnade om hur våld mot kvinnor ses som något naturligt, och snarare ett kvinnoproblem än samhällsproblem trots enorma dödstal i hela Latinamerika. De kvinnojourer som finns kan bara ta emot kvinnor som lever under ett extremt hot och säkerhetsrisk.

Från Spanien talade jämställdhetsministern Cecilia Payno de Orive om hur man i Spanien använder sig av elektroniska fotbojor och GPS i ett mycket radikalt preventivt syfte, där offret får indikation och möjlighet att larma om förövaren närmar sig.

Från Scottish Women's Aid talade Lily Greenan om hur de drivit jourer sedan 1973 i Skottland. Erfarenheten är att de kvinnor som blir mördade inte är de som blivit mest misshandlade tidigare, utan snarare de som varit mest kontrollerade och ofta redan har lämnat mannen. Visst känner vi igen det?


Vårt eget side-event om Sverige drog full lokal!


















Idag var det dags för mitt och Wiveca Holsts side-event för Sveriges Kvinnolobby, där vi presenterade den parallellrapport vi gjort som skuggar den svenska regeringens rapport över Beijing +15. Eventet drog full lokal, trots att vi nu är inne på andra veckan och flera av deltagarna har åkt hem redan. Men det är uppenbart att den retoriska rubriken "Human rights for women in the most equal country in the world" lockade. Josefine Karlsson från IKFF/WILPF talade om Women in armed conflict. Vi hade även bjudit in Tanja Auvinen från NYTKIS, som är den finska kvinnolobbyn, samt Marscha Scott från EnGender, Skottland, som presenterade sina respektive skuggrapporter.

måndag 8 mars 2010

Jag varnade för "Kapten Klänning"-ledare på Soroptimisternas möte

Australiens ständiga representation vid FN arrangerade tillsammans med Soroptiminst International ett seminiarie på temat "Stop Trafficking". Svenska Ann-Christine Söderlund deltog från Sverigeunionen av Soroptimistklubbar. När manligt ledarskap ännu en gång togs upp som lösningen kunde jag inte låta bli att lufta lite pessimism om detta; ett plötsligt behov av att berätta om vår "Kapten Klänning" kom över mig. Förmodligen precis en sådan upphissad manlig ledare som eftertraktas hårt, men som visade sig vara kapabel till både våldtäkter och kvinnohandel. Deprimerande? Visst, men visar ju bara att våld och förtryck mot kvinnor förekommer bland alla typer av män. Sensmoralen av mitt inlägg i debatten var alltså: Även om vi uppmuntrar män att gå i bräschen för kvinnors rättigheter - låt er inte bländas av manligt ledarskap!

"Queen Mother" från igår ställde guvernör Paterson mot väggen i direktsändning


Slötittar på den direktsända utfrågningen av guvernör Paterson, efter alla skandaler som präglat senaste veckans nyhetssändningar. Hajar plötsligt till när jag känner igen rösten på en av de som tar till orda; vår "Queen Mother" från Gröna kvinnors seminarium igår! Tillika borgmästare i Harlem ställde hon krav på ekologiska produkter. Uppfodrande klargjorde hon också att det idag är Women's Day och att New York har 10 000 kvinnor här för att diskutera kvinnors rättigheter. Hela tiden kallade hon guvernören, "my son", lite matroniserande så där... ;))

Svensk Moder Jord-ambassadör möter Drottningmoder från Harlem

När svenska Gröna Kvinnor arrangerade side-event under rubriken "Transforming Economic Structures - for gender-equal and sustainable development" bistod EWL:s vice president Martine Lévy för att tala om den finansiella krisen och dess effekter på kvinnor i EU. Könskvotering som ett framgångsrikt verktyg framhölls, och med tanke på att det endast sitter 18 % kvinnor i de nationella parlamenten finns ett stort behov. Norge toppar FN:s index-lista över jämställdhet, och succén med kvotering till bolagsstyrelser hyllas överallt. En häftig gumma trädde fram efter seminariet och presenterade sig som "Drottningmodern" Dr Delois Blakely, borgmästare i Harlem och "Ambassador of Goodwill to Africa". Hon berättade att hon varit i Sverige flera gånger och där träffat kronprinsessan Victoria. Hon propsade på att bli fotograferad så jag föste ihop henne med vår egen Moder Jord-ambassadör Ewa Larsson som höll i seminariet. Perfect match!

söndag 7 mars 2010

Ledig dag och våren kom till New York!


På helgen äger inga officiella möten rum på CSW och eftersom våren tog hela New York i besittning passade jag på att vara lite ledig. En lång promenad i Central Park, där snön endast fläckvis ligger kvar, blev huvudsaklig sysselsättning under lördagen. På eftermiddagen anlände Wiveca för att ta över platsen i regeringsdelegationen efter Gertrud, så framåt kvällen bjöd jag ner henne till min fina svit på middag och vin. Pasta med vodkasås - en klassiker här i USA - baserad på tomatpuré, färskost, vitlök, lök, basilika, oregano, peppar och vodka! Nu blir det läggdags för i morgon ska vi gå och lyssna på Gröna Kvinnors side-event med den spännande rubriken "Transforming economic structures".

lördag 6 mars 2010

Amnesty lanserade nordisk rapport om våldtäkt

Amnesty har under sex år globalt och mycket framgångsrikt drivit kampanjen Stop Violence Against Women, vilken nu avslutas i samband med 8 mars. En nordisk rapport om våldtäkt "Case Closed - Rape and Human Rights in the Nordic Countries" presenterades av kampanjsamordnaren Katarina Bergehed på ett fullsatt side-event på CSW, där även sexuellt våld och våldtäkt i Kambodja och Uganda uppmärksammades. Gemensamt för dessa båda länder är att våldtäkt inom äktenskapet inte är ett brott, utan äktenskapet ses som ett våldtäktskontrakt! En kvinna som försöker göra en polisanmälan blir utskrattad och hemskickad med uppmaningen: - Gå hem och klara ut det. Men även i ett av världens mest jämställda länder - Danmark - har justitieministern uttalat behovet av förlåtelse och gör alltså en tydlig privatisering av sexuellt våld. Hemma i Sverige pågår för fullt uppropet till den svenska regeringen "Ta krafttag mot våldtäkt!", där både Roks och Sveriges Kvinnolobby är med som organisationer. http://www.krafttagmotvåldtäkt.se/

"I'm sorry Anna Nicole" - en ung mans bekännelser kring porren

CATW vill lyfta behovet av mäns engagemang och ledarskap i arbetet mot våld av kvinnor i allmänhet och mot den kommersiella sexuella exploateringen av kvinnor i synnerhet. I en debatt om pornografi och sexuellt våld som underhållning framhölls poeten Jonathan Walton som ett sådant föredöme. Han framförde dikten "I'm Sorry Anna Nicole" och adresserade mäns efterfrågan och mansrollen i förhållande till porren.
Professor Gail Dines har i mer än tjogo år varit en feministaktivist och forskare i hur porren blivit "mainstream", vilket boken "Pornland - how porn has hijacked our sexuality" handlar om. För unga kvinnor handlar det idag om att vara "fuckable or invisible", och Gail menar att flickor tränas i att se ut som begärliga objekt (the "fuck-me-look"). Fler exempel ur media och reklam fick statuera exempel på pornofieringen. Gail är grundare av nätverket Stop Porn Culture, http://stoppornculture.org/.

Med sikte på flickor och kvinnor i väpnade konflikter

När CATW (Coalition Against Trafficking in Women) idag fortsatte sin seminarieserie om sexuell exploatering handlade det på förmiddagen om kvinnor och flickor som mål i väpnade konflikter. Den för oss europeer välkända prostitutions-motståndaren Malka Marcovich från den franska organisationen MAPP är nu ledare för CATW:s Europasektion och modererade en panel med horribla vittnesmål om systematiska våldtäkter och sexslavhandel.
Jimmie Briggs, författare till boken "Innocent Lost: When Child Soldiers Go to War" berättade om situationen i Kongo där en halv miljon kvinnor och flickor i åldern 6 månader - 85 år är överlevare efter sexuella övergrepp, våldtäkter och trafficking. De omfattande skadorna efter gängvåldtäkter, penetration av gevär, stavar eller till och med avlossade skott i vagina efter våldtäkter har orsakat en epidemi av fistula på flickor och kvinnor. Det innebär ofta helt obotliga skador, barnlöshet, inkontinens och ständig stank som gör offren utfrusna från allt socialt liv. Jimmie Briggs har engagerat sig starkt i detta och kommer senare i år ut med boken "The Wars Women Fight", skriven som en serie brev tillägnade sin dotter.

Ytterligare fasansfulla bidrag till ämnet gav den välkända irakiska feministaktivisten Yanar Mohammed, grundare av Organization of Women's Freedom in Iraq. Hon berättade om hur hon öppnade en kvinnojour 2004 efter att tio kvinnor varje vecka kidnappades och utsattes för hedersmord, misshandel och prostitution. Det var många unga kvinnor som sökte hjälp, till och med tonåringar, och en av tio hade sålts på bordeller. Prostitution är det största förtrycket mot kvinnor i Irak, menar Yanar Mohammed, och antalet kvinnor i prostitution är alarmerande många. Hälften av kvinnor och flickor i landets fängelser är där på grund av prostitution, och hallickar säljer 11-12-åriga flickor direkt från fängelserna till äldre män i de rikare länderna runt omkring. Efter dessa fruktansvärda beskrivningar var det med stor möda jag reste mig ur bänken för att hämta luft utanför lokalen, innan nästa seminarie av CATW startade efter bara en halvtimme. Mer om det lite senare.

fredag 5 mars 2010

Middag med EWL

En god och synnerligen trevlig middag kunde vi NGO:are inom EWL (European Women's Lobby) åtnjuta på restaurang Ali Baba's. Själv satt jag mellan Colette de Troy, EWL, och Marscha Scott, UK. Ett mycket trevligt sällskap!

Tumult på iranska kvinnorättsaktivisters möte

Iranska kvinnorättsaktivister bjöd på ett mycket starkt möte med bland annat Shirin Ebadi, Nobels fredspristagare, som talare. Dessutom gjorde Parvin Ardalan, som tilldelades Olof Palmepriset 2007 för sin kamp för kvinnors och mäns lika rättigheter, ett kraftfullt framträdande. Ytterligare en modig iransk feminist i panelen var Nahid Jafari som talade om vikten av att bryta tystnaden kring mäns våld mot kvinnor. Hon berättade om den fasansfulla statistiken om 66 % av iranska kvinnor som utsatts för våld åtminstone en gång i sitt äktenskap.

Hela side-eventet saboterades kraftigt av två slöjbärande kvinnor som skrek "lögnare" åt talarna, som ljudligt beskrev panelens erfarenheter som falsarier och som uttryckte att fredspristagaren Shirin Ebadi inte på något vis förtjänat sitt pris. Damerna dokumenterade flitigt sina dåd med videokamera åt sina uppdragsgivare. Må de få medalj i himmelen...! (Not!)

Svenska NGO:s möte på "Reppen"

Den svenska FN-representationen bjöd in till möte med svenska NGO's. På så vis fick "reppen" rapporter från oss om vad vi noterat och varit med om, samtidigt som vi NGO:are fick information om vad som rör sig "bakom kulisserna" delegationerna emellan. Deadline för resolutioner är den 9 mars, och de som hittills inkommit redovisades i korthet. Från den svenska delegationen var det Marianne Laxén som höll i mötet och hon kunde berätta att Nyamko Sabunis tal får betecknas som ett mycket radikalt tal, där hon även nämnde länder under området kultur och religion, vilket fått till följd att dessa uppvaktat den svenska delegationen med frågor därom. Vi fick också veta att "as soon as possible" på FN-språk betyder inom 10 års tid. (!)

Europakommissionen hade möte om könsrelaterat våld

I ett möte arrangerat av Europakommissionen med medverkan av Sverige, Belgien och Spanien diskuterades åtgärder mot könsrelaterat våld. Från Sverige deltog Marianne Laxén, departementsråd på Jämställdhetsenheten (till vänster i bild).

torsdag 4 mars 2010

Mansrollen problematiseras av Män för jämställdhet


Vid ett exklusivt lunchseminarie på Grand Hyatt Hotel problematiserades mansrollen av Män för jämställdhet (MenEngage Alliance) med Klas Hyllander som samtalsledare. Den norska ministern Audun Lysbakken talade oerhört klart kring maskulinitet och vilka djupa förändringar som krävs av män för att nå jämställdhet. I panelen fanns män från olika delar av världen som engagerat sig för att få män och pojkar att delta i jämställdhetsarbetet.

She says YES to Power! - till åminnelse av Helvi Sipilä

Vår finska systerorganisation till Sveriges Kvinnolobby är NYTKIS och var en av arrangörerna till ett seminarie för att hedra Helvi Sipilä. Helvi Sipilä var den första kvinnan på posten som FN:s biträdande generalsekreterare 1972-1980. Hennes tal inför den första världskonferensen i Mexico City 1975 visades på seminariet, ett tal som blivit historiskt. Hon dog i maj förra året vid 94 års ålder, efter ett långt och händelserikt liv som FN-pionär, banbrytande "kvinnosakskämpe", advokat, minister, presidentkandidat, m.m. Talare till minnet av Sipilä var bland annat Rachel N. Mayanja, FN:s speciella rådgivare i jämställdhetsfrågor, och den finska ministern Stefan Wallin.

16 Days of Activism Against Gender Violence vill ändra inriktning

Kampanjen "16 Days of Activism Against Gender Violence" startades redan 1991 av Women's Global Leadership Institute. Perioden från den 25 november (Internationella dagen mot våld mot kvinnor) till den 10 december (Internationella dagen för mänskliga rättigheter) valdes för att symbolisera att våld mot kvinnor är ett brott mot mänskliga rättigheter. Nu funderar man på en ny inriktning för kampanjen, som skulle innebära ett flerårigt tema på kopplingen mellan militarism och könsrelaterat våld. För att få veta vad vi samlade aktivister tycker om detta hölls ett särskilt seminarium. Man vill inte riskera att förlora redan uppnådda erövringar, men inte heller att nuvarande kampanj blir slentrian. Många åsikter om riskerna med den ändrade inriktningen framhölls från deltagarna från olika delar av världen, med mer eller mindre erfarenhet av krig och konflikt. En av de som hade åsikter var en äldre kvinna från Peking, som varit med långt före 1995 års Pekingplattform!

FN:s särskilda rapportör om våld mot kvinnor gjorde uttalande

Rashida Manjoo är sedan juni 2009 FN:s särskilda rapportör om våld mot kvinnor. Hon är känd som sydafrikansk feministisk advokat och har arbetat med området våld mot kvinnor i många år i länder som Algeriet, Nigeria, Pakistan, Sri Lanka samt i Mellanöstern. Idag gjorde hon ett uttalande i Generalförsamlingen, där hon bland annat gratulerade Margot Wallström till det nya jobbet som FN:s särskilda representant för att bevaka kvinnors utsatta situation i krig och andra konflikter.

Kvinnors sexuella och reproduktiva rättigheter lyftes på svenskt side-event

Ett av det Nordiska Ministerrådets arrangemang på CSW hölls av Sverige och behandlade jämställdhet och SRHR (sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter) som ett sätt att nå Millennium Development Goal #5.
Åsa Regnér, RFSU:s generalsekreterare, höll i utfrågningarna och Nyamko Sabuni öppnade seminariet.

CATW belyste mäns efterfrågan med "undercover"-journalister

Ett av dagens mest intressanta side-events arrangerades av CATW (The Coalition Against Trafficking in Women). Belysa mäns efterfrågan som orsak till den kommersiella sexuella exploateringen av kvinnor i prostitution var syftet. Till sin hjälp hade man två journalister som spelat "undercover-John" för att avslöja trafficking och rädda minderåriga offer. Den ena var Aaron Cohen, författare till "Slave Hunter", som framhöll Sveriges lagstiftning som ett föredöme:
-They hold the Johns responsible!
Den andre journalisten var Anas Aremeyaw Anas, som framträdde under en vit solhatt eftersom han lever under hot efter att ha gjort avslöjanden om den kinesiska sexmaffian bland annat. Från Kvinnefronten i Norge talade Agnete Ström om prostitution i Norden och utvecklingen sedan både Norge och Island tio år efter Sverige har kriminaliserat efterfrågan, och även Danmark nu funderar på det.